Växtmaterial och läder
Skor är långtifrån något nytt i människans historia. De äldsta skorna som arkeologer har grävt fram är över 10 000 år gamla. Fyndplatsen var Fort Rock-grottan i den amerikanska delstaten Oregon. Eller skor och skor, man skulle väl egentligen närmast kunna jämföra det här skoparet med badtofflor. Konstruktionen var tämligen enkel: En helt platt sula med en rem mellan tårna. För att den skulle sitta mer ordentligt kunde man också spänna ett band, eller möjligen två, över foten. Börjar man prata ergonomi så var väl inte den speciellt mycket att skryta med. Men denna fotbeklädnad skyddade i alla fall mot att trampa på stenar, taggar eller varför inte het sand? Materialet var malörtsfibrer och att skorna klarat sig genom alla dessa år, berodde på att de legat under ett lager med vulkanisk aska.
Från början skedde skotillverkningen mest med olika växtdelar som man kunde hitta. Andra exempel, förutom ovan, är till exempel de forntida egyptierna som gjorde sandaler av palmblad och papyrus. I antika Kina och Japan använde man sig av risstrån. Enkelheten i själva konstruktionen av dessa forntida fotbeklädnader gjorde att många civilisationer kom på idén helt oberoende av varandra. Men allt eftersom tiden gick började andra material dyka upp. Läder är exempelvis även det ett mycket tidigt material i skor. Den äldsta läderskon som man hittat är cirka 5 000 år gammal och kommer från Armenien. Precis som med “badtofflorna” ovan hade spelade naturen en stor roll i att den blev funnen i nästan perfekt skick. Skon hade nämligen blivit förseglad i en lufttät miljö, eller i klartext under en hög med fårbajs!
Just när vi pratar om läderskor kan vi notera en annan intressant sak: De är ofta bruna och det går tillbaka många tusen i år tiden. Från början garvade man lädret med brun bark, vilket förstås gav de skor man tillverkade en brun färg. Så såg det ut ända fram till 1500-talet då man kom på en metod att färga lädret svart. Det dröjde faktiskt ända fram till 1800-talet innan fler färger blev möjliga i sammanhanget. Men för att återgå till brunt och svart. I och med att brunt var ursprungsfärgen så såg man dessa skor som mer vardagliga. När så svarta skor dök upp så blev det den mer formella färgen i olika sammanhang (bröllop, begravningar och så vidare). När man tänker efter så lever faktiskt detta synsätt kvar än i våra dagar!
Masstillverkning av skor
Men än så länge har vi mest pratat om tillverkning av skor för eget bruk. Masstillverkningen av skor har även det en ganska lång historia på nacken. Den startade i England under 1700-talet. Det innebar i praktiken att ett större antal skomakare på samma ställe (så kallade skomakarverkstäder) utförde enskilda arbetsmoment för att få fram en färdig sko. På den tiden så var skorna måttbeställda. Men i början av 1800-talet kom så partiskomakarna in i bilden. Det här är starten till den skoförsäljning som vi fortfarande har idag. Det vill säga att man tillverkade skor efter fasta modeller, och sedan fick kunden prova tills denne hittade ett par som passade.
1852 kom en av viktigaste uppfinningarna gällande skoindustrin. Amerikanen John Brooks Nichols byggde helt sålunda om en symaskin så att den kunde sy igenom läder. Här skyndade faktiskt det amerikanska inbördeskriget (1861-1865) på utvecklingen då soldaterna behövde skor och arbetskraft var en bristvara. En annan amerikan, Gordon McKay, fortsatte på den inslagna vägen och utvecklade maskiner som blev mycket populära, bland annat, på grund av ett uthyrningssystem. Från 1890-talet blev det så helt möjligt att ersätta det gamla hantverket med maskinell tillverkning. I det här skedet blev skor tillverkade av en skomakare på gammaldags sätt något man kunde räkna som ren lyx!
Under sent 1800-tal växte även skotillverkning i Sverige fram. Staden Örebro blev ett slags centrum för den här verksamheten. Faktum är att så sent som på 1930-talet fanns det över 300 skofabriker i landet. Så ser det förstås inte ut i dagsläget. Numera tillverkar man i princip alla skor i så kallade låglöneländer som ofta ligger i Asien (exempelvis Indien). Undantaget är robusta arbetsskor där tillverkning fortfarande sker i Sverige